Használati utasítás

Használati utasítás

1. A belépési felület elérése.

Írja be a keresőbe a http://bullying.eszocmet.hu/ webcímet. A megjelenő lapon, a belépésnél a jelige mezőbe írja  be, hogy "login" (idézőjel nélkül) és kattintson a tovább gombra (az első oldalon a kulcs részhez nem kell semmit sem írni a belépéshez).

Ha később újra be szeretne majd lépni, akkor ezt mindig meg kell csinálni, így lehet elérni a bejelentkezési felületet.

2. Belépés vagy regisztráció

A következő felületen az első belépésnél kattintson a regisztrációra és töltse ki az adatlapot. A későbbi belépéseknél a megadott e-mail cím és jelszó segítségével tud majd bejelentkezni az oldalra.

3.  Tesztjeim menüpont

Az első felület amit talál, a Tesztjeim menüpont. Ha később visszatér ebbe a menüpontba, akkor itt lesznek láthatóak a már elkészített tesztek. Az első bejelentkezésnél csak az "új teszt indítása" menüpont érhető el, erre kell kattintani.

4.  Teszt előkészítése
Ezen a felületen sorban ki kell tölteni a megfelelő rubrikákat. A megnevezésbe a teszt címe kerüljön, ezt a kísérletvezetőn kívül senki sem fogja látni, így csak az a fontos, hogy jól elkülönítse a teszteket azok számára akik többet is felvesznek (elsősorban a kísérleti és kontroll osztályokat).
A legfontosabb feladat itt a jelige megadása, ennek segítségével tudják majd a gyerekek is elérni a kitöltési felületet. Jobb, ha a jeligébe nem kerül ékezet és rövid, valamint nem utal az osztályra vagy az iskolára, pl.: piroska
Fontos ezen kívül, hogy megadja, hogy ENABLE foglalkozás történni fog-e az osztályban. (A kontroll és a kísérleti osztály számára külön külön teszteket kell létrehozni, különböző jeligével)
A pirossal színezett részen meg kell adni, hogy melyik kérdőívet töltsék ki először a gyerekek, mivel ez függetlenül attól, hogy megvalósul-e a program az osztályban, vagy sem, a Bemeneti kérdőív, jelölje meg ezt az opciót.

A maradék pontokat is kérjük, hogy töltse ki, alternatívnak számít egy iskola, ha indítási engedélye alapján az államitól eltérő programmal dolgozik.

5. Titkos kulcs megadása

A lap tetején középen lehet megadni a titkos kódot az "új kód megadása" opcióval. Ez a kód a titkosítás és a gyerekek szenzitív adatainak védelme miatt rendkívül fontos, a későbbiekben nem lehet sem pótolni, sem megváltoztatni. így mindenképpen érdemes felírni valahová.
Ha az első öt lépés kész, akkor készen áll a teszt az előkészítésre.

6. Névsor megadása

Ha mindezzel készen van, akkor a "tesztjeim" menüpont alatt megjelenik az előbb létrehozott teszt. A teszt téglalapjában jobb oldalon felül található "..." részre kattintva érheti el a teszt saját menüjét. Először is meg kell adni a névsort. A "névsor" gombra kell kattintani, majd egyesével az "Új név" gombbal fel kell vinni a gyerekeket a rendszerbe.

A névsorban meg kell adni a gyerekek nevét, monogramját és nemét. Ha több ugyanolyan monogramú gyerek is jár az osztályba akkor érdemes több betűt alkalmazni, (pl.: Kovács Anna és Kavalszky András KoA és KaA) hogy meg lehessen őket különböztetni, majd a "Mehet!" gombbal hozzá kell őket adni a névsorhoz. Érdemes ezt a műveletet kézzel elvégezni (másolás-beillesztés alkalmazása nélkül) és ellenőrizni, hogy minden név pontosan szerepel-e.
A teljes névsort fel kell vinni a rendszerbe és optimális esetben minden, az osztályba járó diáknak ki is kell töltenie a tesztet.
Amennyiben egy vagy több diák visszautasítja a részvételt, kérem írjon az enableszaki@gmail.com e-mail címre, ahol segítünk majd a további teendőkkel.

FONTOS! A nevek és a monogramok a kísérletvezető pedagóguson vagy pszichológuson kívül senki számára nem lesznek láthatóak a rendszerben, se a rendszergazdák se a kutatás vezetői nem férhetnek hozzá személyes adathoz a tanár által őrzött titkos kulcs ismerete nélkül!

 

7. Utolsó simítások

Még egyszer ellenőrizze, hogy minden név a helyén van-e és nincs-e két azonos monogram, mert a teszt elindítása után a névsort már semmilyen módon nem szabad megváltoztatni.
A "szerkesztés" menüpont alatt az alapadatokat lehet módosítani, mindenképpen ügyeljen rá, hogy a piros mezőben a megfelelő kérdőív legyen beállítva. Ha minden rendben van, kattintson az "aktiválás" gombra.

8. Tesztfelvétel

A gyerekek úgy tölthetik ki az előre elkészített tesztet, hogy az http://bullying.eszocmet.hu kezdőlapon beírják az ön által megadott jeligét és a titkos kulcsot. Ettől megjelenik számukra a teszt, amit ki kell tölteniük (Ha szeretné előre megnézni a szociometriai kérdéssort, akkor azt az “info” fül “kérdések” menüpontja alatt teheti meg.)
A gyerekek azt a tesztet fogják megkapni, amit a teszt szerkesztése alatt megadott. Azok az osztályok, ahol lesz anti-bullying foglalkozás, három tesztet töltenek ki; az év elején először a bemeneti kérdőívet, majd (amennyiben megoldható azonnal, de mindenképpen a program beindulása előtt) a szociometriát, utoljára pedig az év végén a kimeneti kérdőívet. Azok az osztályok, ahol nem lesz foglalkozás az év elején kitöltik a bemeneti kérdőívet, az év végén pedig a kimeneti kérdőívet, velük a szociometriai kérdőívet nem kell felvenni.

A bemeneti és kimeneti kérdőívek esetében a válaszok anonimek, a gyerekeknek ki kell tölteni a kérdőívet úgy, hogy minden kérdésre válaszolnak a megfelelő rubrika bepipálásával.

A szociometriai teszt kitöltésnél először meg kell adniuk a saját nevüket, hogy elérhessék a kérdőívet. A teszt során minden kérdésre összesen három nevet írhatnak be úgy, hogy elkezdik begépelni az osztálytársuk teljes nevét.
A rendszer végig automatikus kitöltéssel segíti őket, vagyis ha beírják az első 2-3 betűt, akkor a névsor alapján a rendszer beírja a hiányzó részt, pl Kov -> Kovács Anna. Ez elsőre meglepő lehet és gyorsan történik, érdemes felhívni rá a gyerekek figyelmét a kitöltés előtt.
A teszt legfelső sorában látszik az a név amin a gyerek bejelentkezett, érdemes ellenőrizni, hogy minden gyerek a saját nevén lépett-e be.

Ha egy gyerek valahová nem szeretne megadni három nevet, akkor azokat a cellákat ahova nem kíván nevet írni szimplán ki kell hagyniuk, tehát 0,1 vagy 2 választ is adhatnak egy kérdésre, nem kötelező pontosan hármat, háromnál többet azonban semmiképp sem lehet.

A tesztek között váltani a szerkesztés menüben a piros mezőben a kitöltendő teszt beállításánál lehet. Erre a kísérleti osztályoknál már az első felvételnél szükség van, hiszen ők két tesztet töltenek ki.
Fontos, hogy csak akkor szabad váltani a tesztek között, ha éppen nincs olyan gyerek aki még aktívan dolgozik a teszten, mert az ő adatai a váltástól elvesznek. Mindenképpen meg kell várni, hogy minden gyereknél megjelenjen a beadást jelző dátum és csak ezután lehet átmenni a következő kérdőívre.
(Ha hiányzó van, vagy nem teljes osztállyal töltik ki a kérdőívet, akkor őt természtesen nem kell megvárni, neki(k) később kell majd kitöltenie mindkét tesztet.)
Az új tesztet a gyerekek az eredetihez hasonló módon érik el, beírják a webcímet, majd a titkos kulcs és a jelige megadásával elérik a felületet, itt megadják a nevüket és kitöltik a tesztet.
Ha az év eleji felvétel kész van, a kimeneti kérdőívet a fentihez hasonló módon kell majd beállítani a program lezárulása után.

FONTOS! A tesztet érdemes olyankor felvenni, amikor nincs hiányzó az osztályban. Ha ez nem megoldható, akkor a hiányzó tanuló a jelige és a titkos kulcs ismeretében akár távolról (pl.: otthonról) is kitöltheti saját gépéről a tesztet. Ha ez sem megoldható, akkor várni kell a teszt lezárásával (vagyis a 9. Lépést ne hajtsa végre) addig, amíg a hiányzók válaszai is beérkeznek. A már megadott válaszok nem vesznek el akkor sem, ha a teszt lezárására nem kerül sor, és a szociometriai eredmények aktuális állapota is látható lesz a riport fül alatt.

9. A teszt lezárása (ezt a lépést csak az utolsó kérdőív után szabad megtenni)

A tesztek állapotát a névsor alatt lehet követni. Minden gyerek mellett háromféle jel szerepelhet minden teszt kapcsán. Ha még nem nyitotta meg a tesztet, akkor egy "-" jel van a neve mellett. Ha már megnyitotta de még nem fejezte be, akkor "megnyitva" lesz a név mellett. Ha pedig már be is fejezte és rendben leadta a válaszokat, akkor a név mellett megjelenik a leadás dátuma pl 2019.02.18. 17:52.

A tesztet csak akkor szabad lezárni, ha már minden diák beadta az összes kérdőívét, vagyis ha minden név mellett megjelent a három leadás dátuma.

10. Kiértékelés

A kiértékelést a program magától végzi, a lezárt teszteknél a riport fül megnyomásával lehet megtekinteni a különféle táblázatokat. A szociogram felrajzolásához az ezzel kapcsolatos oktatóvideóban talál segítséget.

A programot google chrome vagy firefox böngészőben érdemes futtatni, a teszt előkészítése nagyjából 20-30 percet vesz igénybe, a teszt felvételere a gyerekekkel szintén nagyjából ennyi időt érdemes számolni.

Amennyiben további kérdései vannak, kérem tekintse meg az info fül alatt belinkelt oktatóvideókat. Ha a probléma továbbra is fennál, kérem írjon Hoffmann Tamásnak,a program egyik fejlesztőjének a hofical@gmail.com címre.

Sikeres tesztelést kívánunk!