Szülői tájékoztatás

Szülői tájékoztatás

Kedves Szülők!

Az osztályban a következő napokban szociometriai vizsgálatot fogunk végezni, ami a gyerekek számára egy rövid digitális kérdőív kitöltéséből áll majd, amelyben a baráti kapcsolataikról és az osztályban betöltött szerepekről kell majd kitölteniük néhány kérdést.

A szociometria a gyerekek szociális kapcsolathálóját térképezi fel, az eredmények sokat segíthetnek az iskolapszichológusnak, illetve az osztályfőnöknek az osztály struktúrájának megértésében és az osztály közéletének javításában. A tanulók a szociometriai felmérések szokásos etikettje szerint a többiek választásairól semmilyen visszajelzést nem kapnak, az adatokat az iskolapszichológus segítségével az osztályfőnök elemezheti.

A kapott adatok kutatási célra a szociometriai program fejlesztői anonim módon felhasználhatják. Az ő elemzésük az osztály különféle átlagaira és aggregált mutatószámaira terjed csak ki, a gyerekek közötti kapcsolatokat így közvetlenül semmilyen módon nem vizsgálják. Ezekből a mutatókból egyéni adatokra következtetni lehetetlen, ezen felül a programba beépített további adatvédelmi megoldások miatt a kutatók számára a kitöltések alapján nem beazonosítható sem az iskola, sem az osztály ahol a felvételt végezték és így természetesen a tesztet kitöltő gyerekek sem.

A részvétel nem kötelező, a mérés azonban sokkal pontosabb és informatívabb, ha a vizsgált közösség minden tagja részt vesz benne. Amennyiben nem szeretné, hogy gyermeke részt vegyen a felmérésben, kérem, hogy jelezze az osztályfőnök felé.

Amennyiben további kérdése volna a szociometriai méréssel kapcsolatban, keresse bizalommal az osztályfőnököt vagy az iskolapszichológust, ha pedig a kutatásetikai kérdésekkel kapcsolatban szeretne kérdéseket feltenni, akkor forduljon Hoffmann Tamás pszichológushallgatóhoz, a webhely egyik fejlesztőjéhez, a hofical@gmail.com címen.